Når du kjører en prosess, vil du oppdage noe rart. Du kan stille inn pådragene dine på nøyaktig samme måte som du har gjort en gang tidligere, men likevel blir ikke utgangene det samme som før! Det kan til og med hende at du ikke rører pådragene, men likevel varierer utgangene. Hvorfor i all verden er det slik?

I alle prosesser, uansett om det er en bilmotor eller en fabrikk, har vi det vi kaller forstyrrelser. Dette er uønskede variasjoner i prosessen, disse kan det være vanskelig å gjøre noe med.

Prosessforstyrrelser er uønskede variasjoner i prosessen.

Det er mange årsaker til disse forstyrrelsene. For eksempel er det alltid litt variasjon i kvaliteten på råvarene, og dette kan påvirke kvaliteten på det ferdige produktet. For å motvirke dette må vi forsøke å endre måten vi kjører prosessen på. Da kan vi kanskje klare å holde en jevn kvalitet på produktet, selv om kvaliteten på råvarene varierer.

En annen årsak til forstyrrelser er at belastningen varierer. I mursteinsfabrikken kan du se dette problemet tydelig. Du stiller kanskje inn temperaturen i ovnen til 2500°C, men om du følger godt med vil du se at den virkelige temperaturen varierer hele tiden. Noen ganger ligger den 10-15°C under det du ønsker, og andre ganger ligger den 10-15°C over. Dette er fordi belastningen på ovnen varierer. Hver gang det kommer en ny kald form inn i ovnen, må formen varmes opp.

Endringer i miljøet rundt prosessen kan også gi forstyrrelser. Et eksempel på dette er temperaturen rundt prosessutstyret. Dersom utstyret står ute kan det være 20°C om sommeren og -20°C om vinteren. Dette kan ha stor effekt på prosessen.

Selve utformingen av prosessanlegget kan også være med på å forsterke forstyrrelsene. Det er for eksempel mye enklere å holde en stabil temperatur i en stor tank enn i en liten tank. Tenk deg at du gjør et forsøk på kjøkkenet hjemme. Først setter du en liten kasserolle med vann på komfyren og varmer den opp til 100°C (til det begynner å koke). Så forsøker du med en stor kjele full av vann på den samme plata. Hvilken av kjelene bruker kortest tid på å koke opp?